В тази статия ви предлагаме още една компилация от неочаквани, но все пак много вкусни и изпитани рецепти с мед, тематични за зимния сезон. Най-често медът се използва при приготвянето на сладкиши, всякакви десерти, сиропи и за овкусяване на месо. Приложението на меда обаче не бива да бъде ограничавано. Захарта на меда е доста добре дошла при всички закуски, в много дресинги, винегрети, маринати освен за месо и за зеленчуци и плодови салати и сорбета, дори и риба!
Невъзможно е да не останете очаровани от многофункционалността на това кулинарно съкровище. По-долу ще откриете малка част от свят, пълен с възможности за експерименти и вкусове.
Рецепта за пилешки бутчета с лимон, горчица и мед
ПРОДУКТИ
* 4 с.л. горчица
* 6 пилешки бутчета с кожата
* 4 с.л. мед
* ¼ чаша сок от лимон
* 6 дафинови листа
* ¼ чаша зехтин
* 2 лимона, нарязани
* 3 скилидки чесън
* 1 чаша бяло вино
* 2 с.л. растително масло
ИНСТРУКЦИИ
- Смесете горчицата с мед, лимонов сок, зехтин, чесън и бяло вино.
- Бутчетата се запечатват в нагрята тенджера с мазнината. Когато започнат да покафеняват, добавете лимоните и дафиновите листа. Гответе 60 минути и овкусете със сол и пипер на вкус.
Зимна супа от карамелизирани моркови с мед
ПРОДУКТИ
* 1 скилидка чесън
* 1/2 нарязан лук
* 7 моркова
* 3 чаши пилешки бульон
* 4 супени лъжици мед
* 1 чаена лъжичка прясна мащерка
* 3 супени лъжици масло
* 1 супена лъжица зехтин
* 1 пакет бейби моркови
ПРИГОТВЯНЕ
- Задушете лука, чесъна и нарязания морков в тенджера с мазнина на силен огън. След 8 минути добавете меда и гответе, докато придобие леко тъмен цвят.
- Добавете пилешкия бульон и мащерката. Гответе 25 минути или докато морковът омекне.
- Блендирайте до получаване на много гладка консистенция, прецедете през фино сито и дръжте сместа топла.
- Докато супата се готви, задушете бейби морковите със зехтина на среден огън, подправете със сол и черен пипер и сервирайте по малко във всяка купичка със супа.
Лаврак с мед и портокал
ПРОДУКТИ
* 2 големи филета от лаврак с кожа (или ципура)
* кора и сок от ½ портокал
* 2 ч.л. мед
* 2 ч. л. дижонска горчица
* 2 супени лъжици зехтин
ПРИГОТВЯНЕ
- Загрейте фурната до 200C с вентилатор.
- Поставете всяко филе от лаврак, с кожата надолу, върху отделни квадратчета фолио. Смесете заедно портокаловата кора, меда, горчицата, 1 супена лъжица зехтин и намажете филетата.
- Издърпайте страните на фолиото нагоре и завъртете краищата заедно, за да направите отделни пакети.
- Поставете пакетите върху тава за печене и печете във фурната за 10 минути, докато рибата се сготви и се разпада лесно при натиск с вилица.