Зимни рецепти с мед

Зимни рецепти с мед

В тази статия ви предлагаме още една компилация от неочаквани, но все пак много вкусни и изпитани рецепти с мед, тематични за зимния сезон. Най-често медът се използва при приготвянето на сладкиши, всякакви десерти, сиропи и за овкусяване на месо. Приложението на меда обаче не бива да бъде ограничавано. Захарта на меда е доста добре дошла при всички закуски, в много дресинги, винегрети, маринати освен за месо и за зеленчуци и плодови салати и сорбета, дори и риба! 

Невъзможно е да не останете очаровани от многофункционалността на това кулинарно съкровище. По-долу ще откриете малка част от свят, пълен с възможности за експерименти и вкусове.

 

Рецепта за пилешки бутчета с лимон, горчица и мед

 

ПРОДУКТИ

* 4 с.л. горчица

* 6 пилешки бутчета с кожата

* 4 с.л. мед

* ¼ чаша сок от лимон

* 6 дафинови листа

* ¼ чаша зехтин

* 2 лимона, нарязани

* 3 скилидки чесън

* 1 чаша бяло вино

* 2 с.л. растително масло

ИНСТРУКЦИИ

  1. Смесете горчицата с мед, лимонов сок, зехтин, чесън и бяло вино.
  2. Бутчетата се запечатват в нагрята тенджера с мазнината. Когато започнат да покафеняват, добавете лимоните и дафиновите листа. Гответе 60 минути и овкусете със сол и пипер на вкус.

 

Зимна супа от карамелизирани моркови с мед

 

ПРОДУКТИ

* 1 скилидка чесън

* 1/2 нарязан лук

* 7 моркова

* 3 чаши пилешки бульон

* 4 супени лъжици мед

* 1 чаена лъжичка прясна мащерка

* 3 супени лъжици масло

* 1 супена лъжица зехтин

* 1 пакет бейби моркови

ПРИГОТВЯНЕ

  1. Задушете лука, чесъна и нарязания морков в тенджера с мазнина на силен огън. След 8 минути добавете меда и гответе, докато придобие леко тъмен цвят.
  2. Добавете пилешкия бульон и мащерката. Гответе 25 минути или докато морковът омекне.
  3. Блендирайте до получаване на много гладка консистенция, прецедете през фино сито и дръжте сместа топла.
  4. Докато супата се готви, задушете бейби морковите със зехтина на среден огън, подправете със сол и черен пипер и сервирайте по малко във всяка купичка със супа.

 

Лаврак с мед и портокал

 

ПРОДУКТИ

* 2 големи филета от лаврак с кожа (или ципура)

* кора и сок от ½ портокал

* 2 ч.л. мед

* 2 ч. л. дижонска горчица

* 2 супени лъжици зехтин

ПРИГОТВЯНЕ

  1. Загрейте фурната до 200C с вентилатор. 
  2. Поставете всяко филе от лаврак, с кожата надолу, върху отделни квадратчета фолио. Смесете заедно портокаловата кора, меда, горчицата, 1 супена лъжица зехтин и намажете филетата. 
  3. Издърпайте страните на фолиото нагоре и завъртете краищата заедно, за да направите отделни пакети. 
  4. Поставете пакетите върху тава за печене и печете във фурната за 10 минути, докато рибата се сготви и се разпада лесно при натиск с вилица.
Назад към блога