Сладко брюкселско зеле
Много хора не харесват брюкселско зеле, но всъщност просто не са го пробвали сготвено по правилния начин. Брюкселското зеле е подценяван зеленчук, който обаче освен изключително полезен е и подходящ за хранителни режими. Съществуват много варианти за приготвянето му, но определено на фурна е най-бързо и доста вкусно. Ето нашето предложение за сладко брюкселско зеле, идеално за гарнитура към всяко ястие и тематично за Коледните празници.
Съставки:
4 чаши брюкселско зеле
1 чаша боровинки
5 супени лъжици зехтин
Портокалова кора
1/2 чаша мед
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Измийте много добре брюкселското зеле. Отстранете малко долната част на стъблото. Разпределете брюкселското зеле и боровинките в тава за печене.
2. В средно голяма купа смесете зехтина, меда и портокаловата кора. Поръсете върху брюкселското зеле и червените боровинки. Добавете сол и черен пипер на вкус.
3. Печете в предварително загрята фурна на 200ºC градуса за 25-30 минути, като разбърквате брюкселското зеле на всеки 5 минути.
4. Готово е, когато е лесно за пробождане с виличка и е леко хрупкаво отвън.
Кето медено пиле
Съставки:
2 пилешки гърди
4 моркова
250 г гъби
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 чаша вода
1 супена лъжица соев сос
4 супени лъжици мед
Сол
Прясно смлян черен пипер
Екстра върджин зехтин
Начин на приготвяне:
1. Запържваме пилето
Нарежете пилешките гърди на малки хапки.
Овкусете със сол и черен пипер.
В тиган с малко екстра върджин зехтин ги гответе до златисто кафяво.
2. Добавяме зеленчуците
В същия тиган слагате лука, чесъна, морковите, всичко обелено и нарязано.
След като зеленчуците са готови, добавете гъбите, соевия сос и меда.
3. Оставяме да поври с малко вода на тих огън около 20 минути.
Домашно кисело мляко с мед
Дали ще е с мед или сладкото от буркан на баба, големи и малки се радват на сладкото кисело мляко.
По-модерната версия - йогуртът, е по-течен и подсладен, но купеният от магазина не може да бъде сравнен с нищо, приготвено у дома.
Предлагаме ви една бърза рецепта в две стъпки, която е подходяща както за закуска, така и за десерт.
Съставки:
За 6 кисели млека:
1 литър прясно мляко (пастьоризирано)
1 кисело мляко
50 г сухо мляко
70 г захар
Мед Пчелинъ
Орехи
Начин на приготвяне:
1. Слагаме млякото в голяма кана, добавяме киселото мляко, сухото мляко и захарта и разбъркваме добре, докато всичко се смеси добре и се разтвори.
2. На дъното на чашите на уреда за кисело мляко слагаме обилно количество мед и добавяме малко смлени орехи. Напълваме чашите със сместта и оставяме за една нощ.