Как опрашването на пчелите подхранва нашите екосистеми и нашите тела?
Знаете ли, че 75% от продуктите, които ядем, съществуват благодарение на насекомите - опрашители, но най-вече на пчелите? Плодове, зеленчуци, ядки и като цяло безброй растителни видове зависят от неуморната работа и перфектната организация на малките работнички.
Земята поддържа несравним природен баланс, без който човекът е загубен. Антропологичният фактор или иначе казано – човешката намеса в екосистемите, поставя нови предизвикателства пред поддържането на тази хармония.
Каква е ролята на пчелите?
Пчелите са отговорни за опрашването на много от растенията и овощните дървета, т.е. те транспортират цветен прашец, така че да оплодят цветовете, а те следователно да покълнат и да родят семена. Нещо повече, пчелите играят определяща роля в биоразнообразието, тъй като почти 90% от всички цъфтящи растения зависят от опрашването от животни.
В опрашителния процес участват пчели, оси, мравки, пеперуди, молци, бръмбари, прилепи, колибри, катерици, и пр. Според Организацията по прехрана и земеделие към ООН, между 235 милиарда и 577 милиарда долара от световното производство на храни зависи от прекия принос на опрашителите.
Защо пчелите са застрашени от изчезване?
Да, правилно прочетохте! Пчелите са един от видовете, застрашени от изчезване.
Основните причини са следните:
- Изменението на климата води до екстремни метеорологични явления, които възпрепятстват опрашването, тъй като засягат цикъла на цъфтеж и следователно пчелите нямат средства за оцеляване.
- Загубата и влошаването на земни площи, като монокултури и несъобразено строителство, които намаляват размера на зелените площи.
- Използването на вредни химикали, които убиват насекомите – вредители или не, замърсяват почвата, въздуха и питейните източници в близост до засегнатите култури.
С изчезването на този вид хранителното разнообразие и селскостопанската дейност ще бъдат намалени, тъй като без тях 60% от плодовете и зеленчуците най-вероятно ще изчезнат, също и около 25 000 вида цъфтящи растения.
Опрашителите и по-специално пчелите, благодарение на занаята на пчеларството, ни осигуряват продукти с полезни свойства, които са част от диетата на човека от векове насам, като мед, прополис, прашец или пчелно млечице. Тези продукти играят съществена роля в подпомагането на устойчивото производство на по-качествена и по-здравословна храна, като допринасят за развитието на медицината и разбира се - човешкото здраве.
Какво могат да правят производителите, за да опазят пчелите?
Да насърчават местната флора и фауна:
Вместо да бъде изливан бетон, да се засаждат цветни кътове, които да послужат като убежище за опрашващите насекоми.
Приоритетни са алтернативните химикали:
Въвеждане и опазване на насекоми, които са естествени врагове на вредителите на растенията, както и използването на фитосанитарни продукти, базирани на растения и минерали, и продукти с ниско химично въздействие върху почвата и въздуха.
Какво можете да направите вие за пчелите?
Засадете цветя и растения на вашата тераса, балкон или овощна градина, като по този начин ще създадете ново пространство за пчелите.
Уважавайте природата и местообитанието на пчелите, тъй като всяко действие, което засяга растенията, които опрашват работничките или кошерите им, ги излага на опасност.
Яжте сезонни плодове и зеленчуци, защото по този начин ще зададете земеделски модел, който благоприятства пчелите и опрашителите като цяло.
Апитерапия: Лечение с пчелни продукти
Последните изследвания свидетелстват за безспорните терапевтични ефекти на всичко, което ни дават пчелите. Апитерапията става все по-важна с всеки изминал ден в алтернативната медицина.
В апитерапията се използват почти всички пчелни продукти, което я прави универсално средство за борба с почти всички болести. При този вид лечение се използват мед, восък, прополис, прашец, пчелно млечице и др. Апитерапевтът избира най-добрите варианти за продукти за лечение, комбинира ги и ги допълва с традиционни лечебни схеми и масажи. По този начин е възможно да се постигне максимален ефект в най-кратки срокове.
Какво лекува апитерапията?
Правилно подбраната схема на пчелно ужилване помага в борбата със заболявания на нервната система, сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт и помага за активиране на физиологичните процеси в организма. Освен това действа директно върху причината за заболяването, а не само за елиминирането на симптомите.
Пчелна перга
Пчелите са посветени основно на събирането на две суровини, които са от съществено значение в диетата им: нектар и прашец. Те събират нектара и по-късно чрез химичен процес с ензими го превръщат в мед. Освен нектар, събират прашец, с който разработват лакто-ферметирала перга, наричана още пчелен хляб.
Страхотните свойства на пчелния хляб са важни както за пчелите, така и за хората. Пергата помага при хронична и старческа умора, хиперплазия на простатата, депресия, подобрена мозъчна функция, анемия, чревни възпаления, дължащи се на трудности при храносмилането, наред с други.
Що се отнася до състава на пчелния хляб, той съдържа витамини A, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, E, D, K, H, в допълнение към богато разнообразие от минерали и аминокиселини.
Мед
Освен хранителните си качества, медът има важни терапевтични качества: използва се в случаи на астения (състояния на физическа или умствена умора), анорексия или липса на апетит, храносмилателни проблеми и в случаи на стомашни язви. Освен това подпомага храносмилателната асимилация.
Медът се използва и срещу състояния на слабост във всичките й форми (главно при деца), при забавен растеж.
Поради своите бактерицидни и антибиотични свойства е много подходящ при някои инфекции като ларингит или бронхит. При външна употреба има лечебна сила при рани и кожни заболявания.
Пчелен прашец
Благодарение на високото си съдържание на растителни протеини, прашецът се препоръчва на спортисти и възрастни хора. Той действа върху чревната регулация и баланса на нервната система. Действието му се проявява главно в храносмилателния тракт и нервно-психичната система (има еуфорично и стимулиращо действие) и върху метаболизма като цяло.
Пчелно млечице
Пчелното млечице е богато на аминокиселини, микроелементи и витамини. Действа стимулиращо, невробалансиращо и общо тонизиращо. Консумацията му е придружена от общо балгоприятно чувство и енергия. Предразполага производството на червени кръвни клетки (полезно при анемия), благоприятства и тревожни хора и леки депресивни състояния. Използва се в дерматологията (при случаи на екзема) и при сърдечно-съдови заболявания като хипертония и атеросклероза.
Прополис
Прополисът (смолистото вещество, отделяно от пчелите) има противогъбични, анестетични и лечебни свойства. Може да се използва като допълнение към антибиотиците. В дерматологията се използва отдавна в различни препарати, тъй като има регенериращ ефект върху тъканите. Прополисът има антиоксидантни свойства и неутрализира свободните радикали, отговорни за стареенето на клетките. Използва се и срещу кариеси и възпаления на венците.