Защо се нуждаете от ежедневна доза мед?

Пчелина - Подаръчен комплект

Пчелният мед се е доказал като един от най-ефективните натурални лекове, с които природата ни е дарила. Познат на човечеството от хилядолетия и до днес той се използва като неизменна част  в много рецепти за домашни лекове. Не случайно възрастните хора ще ви посъветват да консумирате по една лъжичка мед всеки ден, за да се радвате на добро здраве. 

Вижте какви са ползите за вашето тяло от ежедневната консумация на натурален пчелен мед в следващите редове. 

Пчелина - Подаръчен комплект

 

Започнете деня с прилив на енергия 

Колко често ви се случва да се събудите уморени и да усещате липса на енергия? Обикновено в такива ситуации търсим нещо, което бързо ще вдигне енергийните нива – кафе, други напитки с високо съдържание на кофеин или захар. 

Медът е един много по-полезен заместител, тъй като е богат на редица хранителни вещества и натурални захари, които ще повишат енергията ви, без рязко да вдигат кръвната ви захар. 

Започнете деня си с лъжичка мед, или ако предпочитате може да разтворите меда в чаша топла вода или чай. 

Подпомага имунната система

Имунната система е една от най-важните системи в човешкия организъм, тъй като нейната основна роля е да защитава тялото ни от болести. Затова е наша отговорност да се грижим на нейното правилно функциониране и да работим за изграждането на силен имунитет. 

Добрата новина е, че медът може да ви помогне и за това. Освен че в него се съдържат разнообразни витамини и минерали, които са от важно значение за здравето на тялото, той е богат и на антиоксиданти. Антиоксидантите са вещества, които се борят със свободните радикали и предпазват тялото от увреждане и развитие на болести.

Ефективно се справя с кашлица и болно гърло

Медът е известен също и със своите силни антибактериални и противовъзпалителни свойства. Вашата ежедневна доза мед действа като превенция срещу настинки и грипове, затова е препоръчително да не я пропускате, особено в грипния сезон. 

Медът също така се е доказал в годините и като средство, което бързо облекчава някои от упоритите симптоми, като болно гърло и кашлица. Той може да се комбинира и с други храни с изявено противовъзпалително действие, като джинджифил и лимон.

Медът е добър заместител на бялата захар

Рафинираната бяла захар в големи количества има потенциал да доведе до редица здравословни проблеми. Ако търсите добър заместител, медът ще се справи чудесно. Може да го добавяте без проблем в различни напитки, печива, дресинги и т.н. и да се радвате на приятен сладък вкус.

За разлика от рафинираната захар, медът не покачва толкова рязко нивата на кръвната захар и също така ще ви осигури необходимата енергия. 

За по-добър сън 

В дните изпълнени със стрес, най-често страда нашият сън. А когато не сме получили нужната почивка, това води до лошо настроение, раздразнителност и липса на фокус. За да си спестите поредната безсънна нощ, изпийте чаша топло мляко с една лъжичка мед малко преди лягане. Научно е доказано, че тази напитка предизвиква отделянето на серотонин, един от хормоните на щастието, който тялото преработва до мелатонин – хормон, който има важно значение за качеството и продължителността съня. 

Помага за по-здрава и красива кожа

И още една полза, която заслужава вашето внимание. Вече споменахме, че медът е известен с противовъзпалителните си свойства, затова консумацията му влияе добре на кожата и помага възстановителните ѝ процеси. Медът може да се използва и локално за третиране на акне, екземи, рани, възпаления и други кожни проблеми.

За да се радвате на ползите, които пчелният мед може да донесе на вашето тяло, е важно да се уверите, че консумирате 100% натурални продукти. Продуктите с марка “ Пчелинь” се тестват стриктно, за да бъдем сигурни, че до българските семейства достига само качествен пчелен мед с автентичен български вкус. 

Препоръчваме Ви