Защо българският мед е един от най-добрите в света?

Наред с розовото масло и киселото мляко, медът е един от най-високо ценените продукти с български произход. Родният пчелен мед е типичен с уникални свойства и качества, поради което се характеризира с високо ниво на търсене както у нас, така и по цял свят. 

Смята се, че той разполага с неоспорими конкурентни предимства пред алтернативи от други държави. Подобна оценка се дава не само от квалифицирани експерти и специалисти от различни области, но и от самите потребители и най-вече най-сериозните ценители на пчелните продукти. 

В днешния материал ще поговорим в детайли за спецификите и качествата на родния мед. Ще се опитаме да ви разясним защо той е сред най-добрите на планетата. Останете с нас, за да разберете кои са причините българският мед да е сред най-предпочитаните в световен мащаб. 

Къде се нарежда българският мед в световната класация за най-добри пчелни продукти?

Към 2021-ва година България се нарежда на 16-то място в класацията за най-голям износител на пчелен мед. За същата година експортът на продукта възлиза на стойност от близо 40 милиона щатски долара. На базата на тези официални данни Световната търговска организация дава оптимистичната прогноза българският мед съвсем скоро да влезе в топ 10 за най-големи износители на мед на планетата. 

Тук трябва да отбележим, че родният пчелен мед се произвежда главно за експорт. Според статистиката, около 80% от продукцията се изнася навън, като най-големите купувачи са в рамките на ЕС. Напоследък се отбелязва значителен ръст на износа на български мед в Германия, където той получава завидно висока оценка. 

Твърди се, че интересът към родните пчелни продукти от страна на други държави тепърва ще нараства. Той е свидетелство за високото качество на меда, както и за отличните му вкусови характеристики. Българските производители обаче все по-често намекват за липса на консуматорска култура на продукта на местна почва. С известно разочарование те споделят, че у нас се предлага отличен мед, но той сякаш не се използва в толкова мащабна степен, в каквато се използва в други страни. 

В производството на български мед са заложени вековни традиции и техники 

Историческите данни свидетелстват за това, че по нашите географски ширини се прави и използва мед от древни времена. Специалистите потвърждават, че производството на пчелни суровини у нас датира още от епохата на траките. Доказателство за това е, че дълги години българският мед и пчелният восък са се възприемали за разменна валута. Разбира се, като такава те са имали изключително висока стойност. 

Същевременно, съвременните пчелари с уверение и самочувствие споделят, че до голяма степен древните тракийски традиции и обичаи в производството на пчелни продукти са се съхранили и до днес. Разбира се, те не са налични в чистия им тогавашен вид, но определено идеята и отношението към изкуството за добив на мед са живи и до днес. Тези древни тракийски традиции се усещат осезаемо сред производителите, предаващи от поколение на поколение занаята. 

От друга страна, медът у нас се произвежда в съответствие с модерните стандарти 

Въпреки че в родното производство на мед все още се усещат и предават от поколение на поколение древни традиции и обичаи, а понякога дори и пазени в дълбока тайна семейни практики, в него са внедрени всички актуални съвременни техники и утвърдени стандарти. Българското пчеларство отбелязва значителна модернизация през последните години, с което неминуемо повишава и качеството на добивания мед с всяка следваща година. 

Ако обърнем внимание на големите и популярни производители на мед у нас, ще станем свидетели на тенденцията те да се стремят към осъвременяване на своите технологии и инструментариум. Без да подценяваме своите колеги, ще отбележим, че нашите сертификати за качество постоянно се увеличават като брой през годината. 

С тях екипът на Пчелинъ не само повишава конкурентните си предимства в бранша, но и дава нагледно доказателство на аудиторията за високото качество на своята продукция. Естествено, последната е резултат от уместното съчетание на утвърдени традиции и модерни практики в сферата на производството на пчелни продукти. 

Биоразнообразието на местната природа като основно предимство на родния мед 

Един от основните аргументи българският мед да се смята за изключително качествен, е наличието на огромно биоразнообразие в естествения хабитат на пчелите у нас. Макар и малка и със своите проблеми в икономически план, нашата страна продължава да се слави с невероятното си съчетание от различни екосистеми и незаменими природни дадености. Те обособяват благоприятна екологично чиста и подходяща среда за пчелите, отглеждани с цел производство на пчелни продукти. 

Над една трета от нашата територия представлява съвършена комбинация от планински и полупланински райони, характерни с чиста природа, намираща се достатъчно далеч от индустриални зони и всякакви източници на замърсяване. 

След разпадането на социалистическата система в България се наблюдава индустриален спад, който допълнително съдейства за запазване и обогатяване на екологичната среда. Това на свой ред, дава зелена светлина за биологичното производство. В страната има множество защитени територии, чиято цел е опазването на редки растения и животни, включени в списъка на световно застрашените видове. 

Изобилието от медоносни растения като фактор за високото качество на българския мед

За високото качество на пчелния продукт често отношение има самата природа. Понякога, колкото и добре да е разработено производството на мед в дадена страна, при липса на достатъчно широко биоразнообразие не е възможно да се постигне максимално качество и перфектните вкусови качества. От друга страна, в това отношение ние сме късметлии. Причината е, че България е една от най-богатите на билки и медоносни растения страни в Европа. Интересно е, че много от видовете дори са уникални за света. 

Силата на българския мед се състои в това, че съчетава няколко уникални вида мед от определени ценни и лечебни ливадни растения. Сред тях се открояват добре познатите акация, липа, мащерка, лавандула и много други. Умереният климат, разнообразната растителност и екологичните природни условия допълнително благоприятстват развитието на силни и здрави пчелни семейства, както и добиването на чист и полезен мед със страхотен вкус и аромат.

В повечето случаи българският мед е био мед

Един от трендовете в родното производство на мед е, че все по-голямо количество от него попада в така желаната и търсена от потребителите категория „био“. По брой биологично сертифицирани пчелни семейства България е на първо място сред производителите на мед в Европа. Предпоставка за това е чистата природа и множеството защитени територии. 

Така нареченият манов мед, например, който е един от най-ценните видове пчелни продукти, се добива от дъбови дървета, растящи високо в планините. Интересно е, че макар той да не притежава сертификат за биологично производство, всъщност е с перфектно качество и се смята за един от най-чистите видове мед, произведен на територията на Стария континент. 

Истината е, че повечето от конвенционалния, несертифициран мед притежава всички тези свойства. Българският мед е уникален и с високо качество, а вкусът му е различен от повечето видове в световен мащаб. Това е така, защото се добива в малки частни ферми в тихи горски и планински райони в природата, отдалечени от индустриалните зони. Според някои международни експерти, българският мед е толкова уникален и поради факта, че се произвежда в по-малки количества, но с внимание към детайлите и неподправена грижа към пчелите от местните фермери. 

Българският мед притежава всички възможни терапевтични качества на пчелните продукти 

Мед се произвежда в различни краища по света. Но качеството им се различава не само по отношение на вкус и степен на чистота, но и по приложение. За разлика от повечето видове мед, българският продължава да се слави с огромния си набор от терапевтични свойства. Той се смята за отличен имуностимулант и разполага с невероятни противовъзпалителни качества. 

Българският мед се използва за подобряване на храносмилането, в подкрепа на сърдечно-съдовата и ендокринната система, а също така дава енергия, съдейства за поддържането на оптимална физическа форма и дори може да помогне срещу ред дерматологични проблеми, бактериални инфекции и вирусни патогени. 

Консумацията на български натурален пчелен мед е истинска привилегия. Ние от Пчелинъ сме горди, че сме част от световното богатство в лицето на екологично чистия, изключително вкусен и полезен мед .