Защо да изберем изследван мед?

Пчелата е уникално насекомо. Тя се грижи за равновесието в нашата екосистема, като върши непрестанно своята работа, от деня на своето раждане, до деня на своята смърт. Опрашвайки растенията и културите, тя се грижи и подсигурява добивите на земеделците, като опрашваните от нея растения достигат 80% от тези присъстващи на масата ни всеки ден.

Тя е единственото насекомо в света, което произвежда храна за нуждите на пчелната колония, която обаче е годна и за човешка консумация. И не само годна, ами изключително полезна.

В древността хората са си набавяли мед от диви пчели, такива които изграждат пчелните си пити по скали, в стълбовете на кухи дървета и други трудно достъпни места. Такива находки обаче били рядкост, затова умния човек решил да „опитоми“ пчелата, като се опита да я задържи на едно място, от което той лесно да си набавя мед. Така бил измислен първия кошер. Така започнало пчеларството, като занаят.

Отглеждайки пчели обаче, пред човека изниквали редица проблеми – от това как да не го жилят, като работи по кошера, през това как да помогне за по-бързото градене на восъчната питка, до това как да лекува пчелите ако се разболеят. И ако в дивата природа едно болно пчелно семейство е умирало, то днес съществуват редица начини, за неговото лечение и опазване.

В началото това били билки и лекарства познати още като „народна медицина“, но с напредването на технологиите и раждането на фармацевтичната индустрия се появили и антибиотиците. Така започнало и опорочаването на качествата на добития от човека мед… А с развитието и на съвременното индустриално земеделие, изникнал и нов проблем – пестицидите.

Човекът обаче не спря до тук, той искал да увеличи добивите си на мед от кошер, но подвижното пчеларство и подсигуряването на достатъчно паша за пчелите били трудна задача. Тогава той загърбил добрите стари практики и започнал да подхранва пчелите си в медоносния сезон. Той сложил хранилки със захар в кошерите и изосуит (глюкозо-фруктозен сироп) в поилки, за да си гарантира константно добито количество мед на брой кошер.

Настъпила ерата на меда с компрометирано качество.

През годините на изкупуване, нашата компания се натъкна на безброй проблеми свързани с качеството на меда. За да селектираме най-доброто за нашите партньори, ние трябваше да изследваме всяка партида мед и пчелни продукти, в акредитирани лаборатории. Намирахме всевъзможни антибиотици, пестициди и имитиращи подсладители в меда. Всички тези вещества се отлагат в човешкия организъм и правят продукта не годен за износ.

Познайте обаче къде завършва той…

Отивайки до местния пазар или верига, виждахме масово да се предлага пчелен мед с компрометирано качество. И в нас се зароди горчивина….че в страна с толкова хубав и чист мед, българските потребители консумират съмнителни стоки.

Затова през 2018 година създадохме марката Пчелинъ, насочена изцяло към вътрешен пазар. Затова собственика на компанията гарантира лично с подписа си върху всеки буркан на марката. Ние искаме потребителите да бъдат информирани за качеството на продуктите, които семейството им консумира.

Ние сме семейна компания, която мечтаеше и успя да наложи качествен стандарт в анализите на меда и пчелните продукти в България. Горди сме от факта, че за първи път в историята на меда в нашата страна, сложихме QR-код на всички етикети на марката, за бърза и лесна проверка на анализните протоколи на пчелните ни продукти.

Изследваме всички партиди с пчелни продукти в немската лаборатория Интертек Бремен, която е най-добрата акредитирана лаборатория за храни в Европа. Именно този контрол, както и утвърдените вътрешно фирмени стандарти за следене на качествените показатели на различните продукти, гарантират само най-доброто качество да влезе във фабриката на Роял Бийс.

А знаете ли колко лесно е да проверите анализите на продуктите на Пчелинъ? Просто сканирайте QR-кода на етикета с мобилното си устройство.

 

Ние сме отговорни за качеството което предлагаме, бъдете отговорни и Вие и изисквайте повече информация и прозрачност, за качеството на суровините и храните, които Вашето семейство консумира.

 От екипа на Пчелинъ