Нашата история

Макар марката Пчелинъ да е млада, нашата история е стара и започва още през далечната 1909 година.

Готови ли сте да я чуете? Нека започнем..

Нашите корени са вплетени дълбоко в Средна гора, село Красново. Там бил роден дядо Йовчо, пра-дядото на собственика на нашата компания Емил Хосейни.

Дядо Йовко бил известен майстор коларо-железар в своя край. Той изработвал и поправял талиги- дървени колесници, предшествениците на автомобила. Хората идвали от близо и далеч, за да поръчат талига на този дядо. Но един ден той взел съдбоносното решение, да купи първите си два кошера, продавайки златните обици на жена си от сватбата. Била пролетта на 1909 година. Толкова му харесал този занаят, че постепенно изместил първия и се настанил трайно в сърцата на всички от семейството му. Така коларят станал пчелар.

Дядо Йовко бил с предприемчив дух. Макар да живеел в трудни времена, се опитвал да върши своя занаят максимално професионално. Той търсил руска литература за отглеждането на пчели, обсъждал проблемите в пчелина си със свой съмишленици, опитвал се и успявал да внедри непознати практики и да направи пчелните си семейства силни, здрави и продуктивни.

Минали години докато дядо Йовко усвоявал тънкостите на пчелните продукти. Той бил първия пчелар в Южна България, който започнал професионално да добива пчелно млечице и да го продава. И така годините минавали, пчелина му растял. Дошъл социализма. Дълги били перипетиите пред семейството, на моменти спирали занаята, криели се, но пак успявали да съхранят някой друг кошер.

И така докато славата на дядо Йовко не стигнала и до партията. Те го направили главен пчелар на държавния майко производен пчелин, като учел другите как да гледат здрави кошери и да добиват пчелно млечице. Постепенно комунистите позволили на хората да гледат пчели, защото разбрали каква важна роля имат те за опрашването на културите и добива им. Така това се превърнал в първия и единствен частен бизнес в онези години.

Дядо Йовко печелел добре от своя занаят, продавал мед и пчелни продукти в град Пловдив на прочутия Четвъртък пазар. Продавал и млечице на НАРКООП. Така успял да построй и семейна къща в Пловдив, над чиято врата гордо сложил пчела. Искал да покаже на хората, че дори само с труд по пчелите, човек пак може да си построи дом.

Той остарявал, а неговите деца растели и с тях растял и броя на семейните кошери. Той подарил по няколко кошера на всяко от трите си деца. Така започнала историята и за баба Костадинка пчеларката- неговата голяма дъщеря.

Тя толкова обичала кошерите си, че дори когато работила в Захарния завод в града, намирала време да гледа своите пчели. Пораснала и тя и се омъжила. Нейният съпруг – дядо Петко, бил счетоводител в Хисаря. Двамата заедно разширявали своята ферма, като добивали и пчелна отрова. Родили им се две деца- Иванка и Данко.

Дядо Петко починал млад и оставил съпругата си да се бори с трудния живот на самотна майка. Костадинка обаче била упорита жена. Тя не се поколебала нито за миг да остави кошерите, напротив. Напуснала другата си работа, намерила място в гората края село Красново и там за първи път направила подвижен пчелин. През деня с децата гледали кошерите, а вечер спели на палатка до тях, за да ги пазят. И така цяло лято. На есен наемала сергия на пазара и продавала изкараното от пчелите. Минавали годините, баба Костадинка изучила децата си и увеличала кошерите си до 80. Хората в града и околността я познавали, като Коца пчеларката. Искали съвети от нея, ако имали проблеми с пчелите си.

Когато пораснали децата на баба Костадинка, Данко заминал в чужбина, а Иванка останала да се грижи за кошерите с майка си. През 1979 Иванка минавала с колата си през моста над река Марица, когато ударила друг автомобил- лъскав и западен. От него излязъл Голамали Хосейни- персиец, търгуващ със западни коли.

Двамата се влюбили. Голамали спрял да пътува и останал в България. Времената били такива, че трудно разрешили двамата да се оженят.. минали години, но успели. Разширили и пчелина си до 200 кошера и открили два магазина в града за мед, пчелни продукти и пчеларски инвентар. Родили им се двама сина – Николай и Емил. И двамата били възпитавани в любов и грижа за пчелите, но наследили и предприемачески дух от своя баща. Големият син Николай спечелил стипендия и заминал да учи във Франция.

Като дете, Емил Хосейни помагал на родителите си в грижите за кошерите и в магазините. Той знаел още в ранна възраст повече за отглеждането на пчели от опитен пчелар. Ковял дървени рамки и опъвал теловете им, грижил се сам за двете си кошерчета, подарък от баба Коца.

Емил Хосейни учил и завършил в град Пловдив -Икономика. След това кандидатствал по програма за млад фермер и получил одобрение. Създал собствена ферма от 250 пчелни семейства. Общо броят на семейните кошери достигнал 450.

Докато ги гледал обаче изниквали проблеми, и като всеки един млад човек, той проверявал всичко в интернет пространството. Така започнал да вади чудесен мед и пчелни продукти по съвременни технологии- по-бързо и качествено от своите предшественици. Всичко анализирал и продавал из цяла България.

В стремежа си да продава продукцията си и зад граница, Емил разбрал че трябва да има предприятие сертифицирано да проверява и преработва суровия мед. През 2011 година създал Роял Бийс ЕООД и купил земя в град Съединение, благодарение на пчелите и упорития си труд. През 2012 година стартирал изграждане на своята първа база. До 2013 предприятието било готово и с него той осъществил мечтата на цялото си семейство, да продават продукцията си по света.

Пчелните продукти предлагани от фирмата станали разпознаваеми, като едни от най-качествените в света. А фирма Роял Бийс станала синоним на качество и коректност.

Скоро суровината от семейната ферма не била достатъчна и на Емил му се наложило да организира изкупуване на пчелен мед и пчелни продукти от цялата страна. През 2015 година фирмата реализирала невиждани резултати, като бележела ръст след ръст, главоломно до 2019, когато дошло и първото международно отличие – на Апимондия 2019 Монреал- златен медал за добро представяне, а след това дошло и друго признание – призът Пчелар на годината, който бил връчен на фамилия Хосейни за цялостния им принос в областта на пчеларството.

Така за първи път в съвременната ни история бе завършен пълният цикъл на кръговрата на меда- от пчелите, през пчеларя, през предприятието и до крайния потребителя.

Емил Хосейни знаел какво е чист и качествен мед, от години се сблъсквал с всевъзможни проблеми свързани с качествените му параметри. От лабораторията, която използвал – Интертек Бремен, намирали всевъзможни антибиотици, пестициди и имитиращи вещества (глюкози, фруктози, захари). Той разбрал едно- не всичкия мед, който се предлага на пазара е качествено анализиран, защото струва скъпо и няма оборудване в България за детекция на повечето параметри. Ходейки да пазарува в магазина, той виждал масово на щандовете мед с компрометирано качество.

Така в него се зараждала една горчивина, че в страна с толкова хубав и чист мед, българските потребители консумират съмнителни стоки. Решил, че това няма да продължава повече и събрал екип от специалисти. Така през 2018 година той създал марката Пчелинъ, насочена изцяло към българския пазар. Като за първи път в историята на меда в България, той сложил QR-код на етикета, с който потребителя можел сам, чрез мобилното си устройство, да провери изследванията на всяка партида мед, на всеки буркан на пазара. И гарантира лично с подписа си, за това на всеки буркан.

Така стана всичко, някой неща пред очите ми, други са ми разказани от баба Коца. Аз съм Яна Хосейни и заедно със съпруга ми и нашия екип, се трудим неуморно да върнем доверието на българския потребител в качествения пчелен мед. Ние искаме меда и пчелните продукти да са лесно достъпни, да ги има и в магазините, и в аптеките, и в интернет пространството. Искаме потребителя да знае какво купува, да го информираме за всеки един показател, а те са доста, повярвайте ми.. През годините на изкупуване сме видели какво ли не- от пръст и камъни в тенекиите с мед, през захар, глюкозо-фруктозни сиропи, антибиотици, пестициди, тежки метали и дори такива предназначени за болести при рибите и пилетата.. всичко това се отлага в човешкия организъм и макар да сте купили буркан мед от пазара, от пчеларя и т.н, ако той не е изследван, не се знае чист ли е или не.. Ставали сме свидетели на това баба и дядо гледащи кошерите си в чист район, да имат антибиотик в меда си, защото до тях има развъдник за риба, от които пчелите им ходели да пият вода, до това био сертифицирани пчелари да имат непозволени захари и пестициди в меда си… всичкия този мед не е годен за износ, познайте къде отива…

Затова стоим гордо зад марката „Пчелинъ“, това е качеството което заслужава всеки един потребител! Това са нашата мисия и отговорност, да следим ежеминутно същото качество да достига до Вас, за да сте здрави Вие и Вашето семейство.

Прозрачност, отговорност, информираност- това са трите стълба на доверие, които градим ние от марката „Пчелинъ“.

Зад марката „Пчелинъ“ стои трудът на над 200 малки и големи семейни пчелни ферми, които отглеждат своите пчели с грижа за природата и за здравето на Вашето семейство!

Опитайте нашите продукти, насладете се на автентичния им вкус и бъдете здрави!

От семейство Хосейни

Марката Пчелинъ е плод на дългогодишния труд на фамилия Хосейни