Влиянието на структурите на пчелните кошери върху архитектурата и дизайна

Пчелите са забележителни архитекти и техните кошери представляват първоизточник и вдъхновение на много човешки творения.  През последните години природните процеси са водеща муза в областта на архитектурата, като сложните геометрични форми, създадени по естествен начин доказано превъзхождат тези, създадени от човека. Медената или още пчелна пита е една от тези структури, оптимизиращи средствата, времето и пространството в съвременното строителство.

Как биомимикрията влияе на градоустройството и защо пчелната пита е предпочитан дизайн можете да прочетете в тази публикация по-долу.

Що е то „биомимикрия“?

Значението на биомимикрията, етимологично погледнато, е „Имитирай живот“. Идва от “bios”, което означава живот и ” mimesis” – имитация.

Когато говорим за иновация, винаги имаме предвид генерирането на нови идеи, продукти или услуги, които задоволяват конкретна нужда. Вместо този процес да започва от нулата, би било по-ефективно да бъде направена проверка дали някой вече не е намерил решение. Това винаги е по-ефективен и устойчив начин за действие. Биомимикрията е фокусирана точно върху това да намира решения на проблеми, благодарение на анализа и имитацията на структури, тествани и оптимизирани в продължение на милиарди години от естествената среда.

Докато се опитваме да измислим някоя нова технология или тренд в инфраструктурния дизайн, биомимикрията се е утвърдила като фундаментално влияние в много области на строителството.

В миналото

Шестоъгълната форма в естествената пчелна пита е била обект на анализ още в древността. Така че може да се каже преспокойно, че отдавна хората са осъзнали ефективността на структурата на кошера. На практика шестоъгъната форма е използвана в архитектурата за първи път при построяването на Пантеона в Рим, чийто купол е поддържан от шестоъгълна структура. Това придава по-голяма стабилност на дизайна. През 1638 г. Галилео Галилей обявява пчелната пита за перфектната структура по отношение на здравина и лекота.

От тогава архитектурните идеи, вдъхновени от пчелната пита не спират да се развиват. Авиацията и автомобилната индустрия не биха били възможни без тях. Сателитите също са изградени от структури, наречени „сандвич“, базирани на медена пита.

Къде са тези дизайни?

Приложението на модела на пчелната пита е неограничено. Модерните сгради понякога използват алуминиева облицовка за стени във вид на пчелна пита за естетика, но и стабилност. Изолация на основата на пчелна пита също се използва в някои случаи като по-компактен и здрав метод. Структури като жилищния комплекс Хъникомб (Honeycomb) на Бахамските острови, Хъни бий хайв (Honey Bee Hive House) в Израел и модулния дизайн на дома Хайвхаус (Hivehaus) във Великобритания използват медената пита за вдъхновение.

Ла бела вита (La Bella Vita) е експанзивен жилищен проект в Тайчунг, Тайван, състоящ се от четири внушителни кули. Свързващият елемент е най-високата от четирите, 37-етажната привлекателна кехлибарена кула, проектирана с прозорци във формата на пчелна пита. Дневната светлина придава златен ефект, осветяващ както външните части, така и вътрешните пространства на сградите около нея. Резултатът е топла и чаровна светлина, която подчертава интериора и внася ефирност, изисканост и уют.

DUO е друг комплекс, построен да съживи застоял район в Сингапур. Извитият дизайн на сградите в този градски оазис осигурява модерно и открито обществено пространство. Фасадата на двете сгради е разработена като имитация на текстурата на пчелна пита. Отново това не е само с естетическа цел – сенниците в шестоъгълната решетка предпазват от прекомерната топлина и слънчева светлина през целия ден.

Препоръчваме Ви