Тайните на суровия мед: изследване на неговите ползи за здравето

Суровият мед е този, който след процеса на филтрация за отстраняване на различни примеси, не е допълнително обработван или третиран (пастьоризиран) по никакъв начин. Веднъж взет от пчелната пита, суровият мед запазва всичките си хранителни свойства и полезни за човешкото здраве вещества като витамини, ензими и антиоксиданти.

В продължение на векове в Европа суровият мед е бил единственият начин за подслаждане на храната, тъй като захарната тръстика се появява доста по-късно.

В днешната публикация ще ви кажем всичко, което трябва да знаете за суровия мед: какво представлява, какви са разликите с пастьоризирания мед, как да разберете дали медът е чист, неговите свойства, употреба и пр.

Какво представлява суровият мед?

Медът се счита за суров, когато не е пастьоризиран или рафиниран или смесен със захар, сиропи или други добавки. Това е медът, събран от кошерите и опакован, без да преминава през процес на модификация.

Консумацията на суров мед носи много ползи за човешкото тяло, тъй като има антивирусни, антибактериални и противовъзпалителни свойства. Той е мощен антиоксидант, укрепва имунната система, помага при алергии, кожни инфекции и рани, помага за стабилизиране на кръвното налягане и се използва за лечение на респираторни заболявания като астма и бронхит.

Разликите между суровия и пастьоризирания мед

Има много разлики между суровия или чист мед и пастьоризирания мед. Индустриално произведеният мед обикновено преминава през процес на пастьоризация (загрява се до поне 70 градуса по Целзий и след това бързо се охлажда). Обработката на мед чрез пастьоризация води до по-хомогенен вид на меда, но голяма част от свойствата и хранителните вещества на суровия мед се унищожават по време на процеса на нагряване. Резултатът е много по-привлекателен мед за потребителите, но е далеч от истински чист мед.

За разлика от други храни, медът не трябва да преминава през процеса на пастьоризация, тъй като, благодарение на собствената си противогъбична и антибактериална природа, е много трудно да се развали, стига нивата на влажност да са в рамките на нормалното. Това е една от причините медът да е много добър като лечебно средство и като естествен антибиотик.

Състав и 10 полезни свойства на суровия мед

Всички витамини, минерали и ензими, които правят меда толкова питателна храна, са запазени в суровия мед.

Както стана ясно, суровият мед има антивирусни свойства, съдържа мощни антиоксиданти, помага за стимулиране на имунната система, осигурява енергия и е добър заместител на захарта.

Съдържа 22 аминокиселини, 27 минерала и 5000 ензима, както и множество витамини, сред които витамин B1, B2, B3, B5 и В6. Сред минералите, които изграждат суровия мед са: желязо, цинк, калий, калций, фосфор, магнезий и селен.

  1. Намалява нивата на холестерол

За да се потвърди ползата от суровия мед, са проведени множество проучвания. Естественият пчелен мед има същите положителни ефекти върху намаляването на лошия холестерол, LDL, както зеленчуците и плодовете. Това е така, защото суровият мед има висок антиоксидантен капацитет.

  1. Намалява симптомите на алергии

Пчелите носят прашец от цветя, който влошава сезонните алергии, и част от този прашец се включва в меда. Това означава, че когато приемате натурален мед, в тялото се въвежда малко количество алерген и по този начин вашата система си изгражда имунитет срещу алергии.

Това е възможно, стига занаятчийският мед, който консумирате, да е местен, тъй като суровият мед от други области няма да има ефект.

  1. Подобрява паметта

Суровият мед е богат на магнезий, цинк, фосфор, желязо, манган, мед и калций. Той особено подпомага усвояването на калций в тялото, което го превръща в един от най-добрите съюзници за поддържането на добра памет и повишаване на нивата на концентрация.

  1. Облекчава чувството на безпокойство и стрес

Занаятчийският мед генерира прости захари като алукоза и фруктоза, които бързо се абсорбират в кръвта, което ви помага да се отпуснете по естествен начин.

Фруктозата и глюкозата са от съществено значение за невроните, така че е препоръчително да се консумира суров мед в случай на умствена или физическа умора.

  1. Помага при кожни проблеми

Натуралният мед има антибактериални и овлажняващи свойства, които помагат за по-здрава и красива кожа без замърсявания. Някои проучвания потвърждават, че суровият мед може да помогне при лечението на различни дерматологични състояния. Прочетете повече в Мед и красота: Естествени ползи за грижа за кожата и косата.

  1. По-силно сърце

Антиоксидантите в меда естествено предотвратяват образуването на оксиди, което помага да се спре разграждането на клетките. Ето защо е препоръчително периодично да се приема суров мед като подходяща хранителна добавка в профилактиката на сърдечни заболявания.

  1. Подобрява съня

Има народни вярвания, че приемането на една супена лъжица суров мед вечер преди лягане помага за добър сън. Това има и научно обяснение – суровият мед повишава нивата на инсулин в кръвта, кръвта освобождава серотонин, а сератонина от своя страна се превръща в мелатонин (хормонът, който помага за по-бързото заспиване).

  1. Лекува рани

Антибактериалният, противовъзпалителен, антивирусен и антиоксидантен капацитет са някои от свойствата, които осигурява суровият мед. Благодарение на тези свойства, медът действа като естествено средство за лечение на изгаряния, рани и кожни инфекции.

  1. Подобрява менструалния цикъл

Суровият мед активира производството на мастни киселини  и по този начин успява да регулира хормоналните процеси в женското тяло.

  1. По-здрав стомах

Смята се, че консумацията на занаятчийски мед може да улесни храносмилателния процес и по този начин да избегне най-често срещания стомашен дискомфорт. Суровият мед помага на чревния тракт и има лек слабителен ефект.

Изводът може да бъде синтезиран в една известна фраза с лека промяна:

Една лъжичка мед на ден, държи доктора далеч от мен.“

Препоръчваме Ви