С кои пчелни продукти да засилим имунитета?

Нашата имунна система действа като защитен щит срещу всякакви патогени, дегенерирали клетки и чужди вещества. Но имунната система може да бъде отслабена от външни влияния, хормонални проблеми, болести или високи нива на стрес в живота. Особено след такива ситуации е важно да се засили имунната система и по този начин да се насърчат собствените защитни сили на организма.

В допълнение, здравата имунна система е в състояние да предотврати настинки или грипоподобни инфекции, които са изключително характерни за есенно-зимния период от годината. Известни са полезните свойства на пчелните продукти, особено тези на меда, но как да подсилите имунитета си с тяхната помощ и кои други може да включите в своето ежедневие? Нашият екип е подготвил информация за най-ефективните пчелни продукти, които ще ви помогнат за целта.

Медът всеизвестен фаворит за здравословното хранене

Най-известният пчелен продукт несъмнено е медът. Специалните лечебни ефекти на меда се дължат на разнообразните съставки. Медът е идеален за човешката имунна система. Кой не знае старите домашни рецепти с мед? Чаша топло мляко с мед преди заспиване или чай с мед при настинка, за да назовем само две от тях. Медът не просто помага при настинка, но и помага за подобряването на имунната система и ще ви подсили при бъдещи настинки или грип. Той е богат на витамин B и витамин D, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк.

Доказано е, че чистият, нефилтриран мед е по-ефективен от някои обикновени антихистамини и средства за потискане на кашлицата. Медът определено засилва имунната система. Изследванията показват, че консумацията на около 2 супени лъжици мед всеки ден повишава броя на лимфоцитите.

Пчелен прашец – какво трябва да знаете за суперхраната на пчелите

Пчелният прашец се смята за една от най-полезните супер храни, съдържащи минерали, витамини, липиди, протеини, въглехидрати. Работливите пчели събират цветния прашец, като го примесват със секрет от слюнчестите си жлези и нектар, за да се образува пчелен прашец. Следващата стъпка е правенето на малки топчета, които наричаме пчелен прашец. Зрънцата са различни по форма, цвят и размери, тъй като цветният прашец е събиран от различни видове растения.

Пчелният прашец може да откриете в много режими за здравословно хранене, както може да откриете и приложението му в много лекарства и хранителни добавки. В пчелния прашец има витамин R, който има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. За да се погрижите за своята имунна система, е добре да предприемете комплексни действия. Натуралната защита с пакет Имунитет е напълно безопасна за организма ви, като винаги имайте предвид, че ако имате алергия, може да се предизвикат нежелани реакции.

Клеева (прополис) тинктура – природен антибиотик

Прополисът се счита за уникален продукт. Представлява производството на пчелен клей, на базата на който се произвеждат лечебни тинктури, затоплящи емулсии, мехлеми и кремове, алкохолни състави. Продуктът намира широко приложение в традиционната медицина, поради което са необходими подходящи условия за съхранение.

Прополисът традиционно се използва за укрепване на имунната система или срещу възпаления, особено в областта на устната лигавица и венците. Приложен като тинктура или включен в спрейове или гелове за уста и гърло, той намалява симптомите на възпаление и ускорява заздравяването. Приемането на капсули с обработен прополис на прах в продължение на няколко месеца е доказано полезно през студения сезон или за общо укрепване на слаба имунна система.

Перга или пчелен хляб – храната на пчелите

По принцип пчелният хляб или пергата представлява пресован в килийките на пчелната пита прашец, с който пчелите не се хранят веднага след събирането му, а използват за изхранване на колонията в не медоносния сезон. Тъй като свежият прашец трае само няколко дни, той трябва да се запази. Смесен със слюнка, ензими и секрети на жлезите, както и мед, прашецът се съхранява от пчелите в клетките на пчелната пита. Може да се каже, че пчелният хляб е храната, с която се хранят пчелите през зимата.

Прашецът е много нетраен – в рамките на няколко дни може да бъде нападнат от бактерии или мухъл. Ето защо пчелите използват слюнка, която съдържа ензими, за да го запазят. Към прашеца се добавят различни бактерии и дрожди, включително млечнокисели бактерии. Заедно те предизвикват ферментация, която поддържа прашеца да се задържа по-дълго, като същевременно прави достъпни иначе трудни за използване съставки. Пергата е единствения продукт произведен от пчелите с доказано наличие на пробиотика Лактобацилус.

Защо да предпочетем българското?

Може да се каже, че българският мед е един от най-качествените производители на мед, като през 2021 година се нареждаме на 16то място между най-големите износители на продукта. Смята се, че българското производство на мед е много по-качествено, богато на уникални свойства и хранителни вещества, които подобряват здравословното състояние и подсилват имунната система, като в съчетание предлагат и невероятни вкусови и ароматни качества. В нашия уебсайт може да разгледате разнообразие от най-различни видове мед и да опитате някой нов вкус, който не сте срещали досега.

Разнообразието на българската природа е една от причините нашият мед да се смята за един от най-добрите в световен мащаб. За качеството на меда може да се каже, че основен отговорник е чистата природа, медоносните растения и билки. Консумацията на висококачествени и екологични продукти е от изключително значение за нашия организъм, тъй като подпомагат имунната система, чревния тракт, дават ни енергия и сили, като същевременно ни помагат в предпазването от вируси и бактерии.