Есента настъпи, а с нея идват и студените дни, както и липсата на вкусни и свежи плодове и зеленчуци в магазините. Традиция от векове е българинът да приготвя различни видове зимнина, за да може да съхрани отгледаната през лятото продукция, както и да има с какво да разнообразява трапезата през студените месеци.
Ние от екипа на Pchelina сме ви подготвили няколко интересни рецепти за зимнина с мед, както рецептата и интересни факти за най-старата напитка на света. Досещате ли се коя е тя?
Рецепта за медени кисели краставички
Необходими съставки:
- 2 кг краставички
- 375 мл плодов оцет
- 125 мл лимонов сок
- 500 гр мед
- 2 с.л. синапено семе
- 10 гр джинджифил
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Краставичките се обелват, разполовяват и с лъжица се отстраняват семките. Нарязват се и се поръсват със сол, като се оставят да пренощуват. На следващия ден обелете джинджифила, нарежете го много ситно и оставете да къкри заедно с меда, синапените семена, оцета и лимоновия сок, докато медът се разтвори напълно. Поставете парчетата краставички в изплакнати с гореща вода буркани и ги залейте с маринатата. Затворете веднага бурканите и ги оставете да изстинат с капачките надолу. Медените кисели краставички трябва да престоят около четири седмици.
Консервирано цвекло с мед
Необходими съставки:
- 5 супени лъжици първокачествен пчелен мед
- 2 супени лъжици захар
- 50 мл оцет
- 300 мл вода
- 2 чаени лъжички сол
- 500 г прясно цвекло
- прясна мащерка (по желание)
Начин на приготвяне:
Поставете съставките за маринатата в тенджера и включете котлона. Обелете и нарежете цвеклото на кръгчета с дебелина 2 см. По-големите парчета могат да бъдат разполовени на две или на четири.
Сварете цвеклото в маринатата, като внимателно разбърквате, за половин час. Поставете цвеклото в стъклен буркан. Подправете, като между тях поставите стръкчета мащерка. Залейте с маринатата, така че цвеклото да се покрие напълно. Затворете плътно капака и оставете в хладилник за поне седмица.
Ракия с мед или как да направим меден ликьор?
За тази лесна рецепта за меден ликьор или меден шнапс, ще ни бъде необходима ракия. Меденият ликьор е известен още като Bärenfang или Bärenjager (ловец на мечки), специалитет от Източна Прусия. Меденият ликьор е известен като Крупник в Литва и Полша от 16 век.
Необходими съставки:
- 1 бутилка ракия (0,7 л)
- 400 гр мед
- 1 лимон
- 1-2 пръчки канела
- 1 малко парче джинджифил
- 2 звездички анасон
- 1 шушулка ванилия
Начин на приготвяне:
Първо изсипете ракията в бутилка или буркан. Уверете се, че съдът е достатъчно голям и се затваря добре. По дадените за рецептата продукти се получава малко над литър меден ликьор.
Добавете меда към алкохола и разбъркайте всичко добре. След това обелете кората на лимона с белачка за зеленчуци и го добавете заедно с канелата, джинджифила, карамфила и анасона. След това с остър нож разрежете шушулката ванилия по дължина и я добавете. Разбъркайте добре всички съставки отново. Вашият меден ликьор е готов.
Накрая затворете добре буркана и го поставете на тъмно място. Разклащайте няколко пъти на ден през следващите три седмици. След като изминат, филтрирайте твърдите компоненти и с помощта на фуния, разпределете в по-малки бутилки. Можете да оставите медения ликьор да отлежи в бутилките още три седмици.
Сладко-кисел алабаш
За маринатата се използва синапено семе. Запича се за кратко в тиган, за да развие пълния вкусов потенция. Горчицата и алабашът се комбинират много добре помежду си. Ако искате да вдъхнете още повече пикантност на сладко-киселата туршия, използвайте хрян и само една супена лъжица синапено семе. Можете също така да експериментирате с различни подправки, за да промените изцяло рецептата.
Необходими съставки:
- 2 кг алабаш
- 1/2 връзка пресен лук
- 2 л вода
- 20 гр сол
- 700 мл ябълков оцет
- 120 мл ябълков или портокалов сок
- 110-120 гр мед
- 1/2 лимон или портокал
- 2 супени лъжици синапено семе
- 2 малки дафинови листа
Начин на приготвяне:
Първо започнете с претеглянето и разпределянето на всички продукти за сладко-киселия алабаш. Алабашът се обелва и нарязва на парчета с дебелина 1,5 см, а след това на пръчици с ширина 1,5 см. Измийте и нарежете пресния лук на дебели кръгчета. В достатъчно голяма тенджера сложете водата със солта да заври. В друг съд, осигурете ледено студена вода и варете пръчиците алабаш за 5 минути. След това извадете парчетата алабаш от водата и ги прехвърлете в студената вода. Смесете 700 мл вода, мед, оцет и ябълков/ портокалов сок в тенджера. Изплакнете лимона/портокала и настържете, или обелете кората.
Запържете синапеното семе за кратко в тиган без мазнина. След това добавете запечените синапени семена и дафиновите листа в тенджерата. Добавете лимоновата кора, след като заври, оставете да къкри 5 минути. Разпределете пръчиците алабаш и кръгчетата пресен лук в два буркана с вместимост около 500 мл. Залейте с приготвената марината, така че зеленчуците да са добре покрити с течността. Веднага затворете бурканите и ги приберете в хладилника, след като изстинат.
Най-старата напитка в света
Медовина или медено вино е вдъхновило създаването на множество напитки, които са популярни в наши дни. Ние ще ви представим 6 интересни факта за тази напитка, и разбира се, рецептата за нея:
- Медовината се прави от хилядолетия – ранни записи дават улики, че ферментирала медена напитка се е пиела в Индия преди 4000 години, а също така има доказателства за напитка от мед, плодове и ориз, произхождаща от Китай през 7-мо хилядолетие пр.н.е.
- Според стара английска поема, Беоулф – скандинавски принц, след победата си прави пиршество с медовина, тъй като успява да повали чудовището Грендел.
- Пиенето на медовина е основна част от културата на викингите и е част от множество техни ритуали.
- Монаси през средновековието специализират в правенето на медовина.
- Смята се, че медовината има лечебни свойства.
- В основата на сега познатия ни „меден месец“. Медовината се е давала на младоженците, тъй като е смятана за афродизиак, като се смята, че тази традиция е възникнала през 5 в.сл.н.е.
Начин на приготвяне:
Смесете мед и вода заедно в съд по избор, например тенджера. Добавете мая и някаква допълнителна добавка към сместа с медената вода. Това може да бъде плод, като стафиди.
Поставете покривало към вашия съд и изчакайте. Най-добрият вариант е да покриете с парче марля, което е сгънато няколко пъти. Маята ще започне да работи, превръщайки захарта в CO2 и алкохол. Покривалото гарантира, че няма да навлязат замърсители, но CO2 излиза навън, създавайки задоволителен „изпускащ“ ефект. Тази първа ферментация може да отнеме от 2 седмици до месец в зависимост от рецептата и температурата.
Когато бълбукането спре, това ви казва, че първата ферментация е приключила. Прехвърлете медовината в друга тенджера, като оставите утайката. Съхранявайте на тъмно място за около 2 месеца и след това вече ще имате готовия продукт. Разпределете медовината в стъклени бутилки. И Voilà, вашата напитка на боговете е готова!
Поради високото съдържание на захар в меда, той лесно се ферментира в алкохолна напитка с мед и вино, известна като медовина. Медовината в най-простата си форма се прави от мед и вода. Подобно на гроздовото вино, медовината може да бъде по-суха или сладка, в зависимост от количеството използван мед.
Надяваме се, че събраните рецепти от екипа на Pchelina са ви вдъхновили да изпробвате нещо ново в кухнята още тази седмица. В наше лице вие ще откриете чудесен съдружник в новите кулинарни приключения!