Пчелното млечице и неговите ползи за организма

Открийте предимствата на пчелното млечице, включително анти-стареене и потенциал за засилване на имунната система.

Може би сте чували за ползите от меда, но чували ли сте за пчелното млечице? Тази невероятна суперхрана е друг пчелен продукт, който може да подобри имунната ви система и много повече. Научете повече за мощните ползи от пчелното млечице и защо трябва да го добавите към вашата диета.

Пчелното млечице съдържа множество компоненти. Състои се от вода, около 11% въглехидрати, 13% протеини, 5% мазнини и множество минерали, микроелементи и витамини, главно от група В. Пчелното млечице съдържа също аминокиселини като аспарагинова киселина и глутаминова киселина, както и ензими.

Какво е пчелно млечице?

Продукт на медоносните пчели, пчелното млечице е питателна млечнобяла субстанция, която работните пчели отделят. С него се хранят и новоизлюпените ларви на пчелите през първите два до три дни от живота им.

Според списанието Oxidative Medicine and Cellular Longevity, пчелното млечице се състои от вода (50%-60%), протеини (18%), въглехидрати (15%), липиди (3%-6%), минерали, аминокиселини и водоразтворими витамини. Най-важният протеин в него е роялактинът. Това е основното съединение, което позволява на ларвата на пчелната майка да узрее до възрастна пчелна майка. Ето защо пчелната майка живее много по-дълго в сравнение с другите пчели.

Какви са ползите от пчелното млечице за вашето здраве?

Пчелното млечице е изключително питателна суперхрана, която демонстрира антибактериално, антиканцерогенно, антиалергично, противовъзпалително и има благоприятен ефект върху имунната система. Практикуващите TCM отдавна го използват като добавка за лечение на различни заболявания.

Някои от ползите за здравето включват:

  • Укрепва имунната система;
  • Насърчава регенерацията и възстановяването на висцералните органи;
  • Подпомага растежа и развитието на телесните тъкани и органи;
  • Намалява възпалението и оксидативния стрес;
  • Регулира метаболизма;
  • Намалява кръвната захар;
  • Подобрява апетита и движението на червата.

Намалява симптомите на предменструалния синдром

Предменструалният синдром (ПМС) връхлита много жени малко преди или по време на менструацията. Пчелното млечице може да осигури естествена подкрепа за симптомите на ПМС.

Изследователи, които публикували проучването си в Допълнителни терапии в медицината, дали на 110 студенти с ПМС в Техеранския университет по медицински науки или 1000 mg пчелно млечице, или плацебо. Лечението започва на първия ден от цикъла и продължава през два цикъла.

След два цикъла жените, които са получавали пчелно млечице, съобщават, че техните симптоми на ПМС са значително намалени.

Подобрява симптомите на менопаузата

Пчелното млечице може също да облекчи симптомите, свързани с менопаузата.

Менопаузата настъпва, когато жената няма менструация в продължение на 12 месеца подред (с изключение на други потенциални медицински причини). Това води до намаляване на производството на хормоните естроген и прогестерон.

Според Complementary Therapies in Clinical Practice, ежедневната перорална консумация на пчелно млечице (1000 mg) в продължение на осем седмици при 200 жени в постменопауза между 45 и 60 години ефективно облекчава техните симптоми на менопауза. Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се потвърдят ефектите.

Подобрява плодовитостта при мъжете

Изследвания върху животни показват, че пчелното млечице може да помогне за подобряване на плодовитостта при мъжете.

В проучване от 2014 г., публикувано от списанието World Rabbit Science, изследователите стигат до извода, че добавката на китайско пчелно млечице за стресирани от топлина мъжки зайци може да противодейства на безплодието през лятото и да подобри физиологичния им статус.

Поддържа и подобрява мозъчната функция

Проучване, публикувано от Advanced Biomedical Research през 2012 г., изследва ефектите на пчелното млечице върху пространственото обучение и паметта при плъхове. Той открива потенциалната роля на веществото в защитата на нервните клетки срещу увреждане и дегенерация на функцията, както и намирането на полезни ефекти, свързани с болестта на Алцхаймер (AD).

Друго проучване за спорадична AD, публикувано от Heliyon през 2020 г., установи, че пчелното млечице насърчава благоприятните ефекти върху когнитивните функции и проявява невропротективно действие, предпазвайки нервните клетки от увреждане и дегенерация.

 

 

Подпомага заздравяването на рани

Изследвания, публикувани в BMC Complementary Medicine and Therapies, изследват използването на пчелно мляко като помощно средство за заздравяване на рани. Проучването включва in vivo проучвания върху плъхове и in vitro проучвания (лабораторни проучвания) върху човешки кожни клетки. Проучването показа, че може да помогне за подобряване на зарастването на рани и показва потенциал за по-нататъчни проучвания за разработване на продукти и процеси за грижа за рани на базата на пчелно млечице.

Освен това, проучване в Scientific Reports демонстрира, че дефензин-1, получен от пчелите антибактериален пептид, намиращ се в меда и пчелното мляко, допринася за затваряне на рани, повторна епителизация (регенерация на епидермиса) и може значително да увеличи движението на фибробластите към рана. Антибактериалните пептиди се срещат широко в животни и растения и се използват за защитни цели.

Осигурява ефект против стареене

Научен преглед на International Journal of Molecular Sciences установи, че гликопротеините и липидите, открити в пчелното млечице, могат да помогнат за удължаване на живота на някои същества, включително пчели работнички, мухи, щурци, копринени буби и мишки. Прегледът също така установи, че може да помогне за предотвратяване на стареенето, процеса на влошаване с възрастта, на човешки тъкани в клетъчни култури.

Изследователи от същото проучване се надяват, че специфични лекарства против стареене на пчелно млечице могат да бъдат формулирани в бъдеще. Въпреки това, все още е необходима много работа, за да се разберат ефектите от този пчелен продукт по отношение на пола, диетата, нивото на активност и други фактори, които влияят на здравето и дълголетието.

Подобрява и поддържа здрава имунната система

Проучванията върху животни показват, че пчелните продукти като пчелното млечице помагат за повишаване на имунитета.

Проучване от 2016 г., публикувано във Veterinary Research Forum, наблюдава положителни ефекти на прополиса, цветния прашец и меда върху здравето на имунната система и растежа на японските пъдпъдъци. Проучването установи, че това може да се дължи на естеството на тези пчелни продукти, които са активни срещу микроби и стимулират имунната функция.

Същото проучване отбелязва значително увеличение на производството на антитела сред птици, хранени с пчелно млечице.

Най-добрите начини за консумация на пчелно млечице

Добавките с пчелно млечице могат да бъдат под различни форми.

Пчелното млечице се предлага както в сурова, така и в преработена форма. Можете да го консумирате или да го нанесете директно върху кожата си.

 

Прясното пчелно млечице е гелообразно вещество. Обработените форми се сушат чрез замразяване. Може също да се предлага под формата на прах или да бъде опакован в хапчета или капсули.

Независимо дали искате да консумирате пресен продукт, или неговите преработени форми, най-добре е първо да започнете с малко количество и да наблюдавате ефектите върху вашето здраве.

Препоръчваме Ви