Пчелните продукти и защо са толкова полезни за здравето

Ако пчелите изчезнат от лицето на Земята, на човека му остават само четири години живот след тях.” – Алберт Айнщайн

Твърдението на великия Айнщайн е напълно сериозно, защото безспорен факт е приносът на пчелите за опрашването на цъфтящите растения и раждането на плодове. Още в древността хората открили тези малки, пълни с тайни пчелички,които създават редица ценни продукти: мед, пчелен прашец, восък, прополис, перга, пчелно млечице и пчелна отрова. Тези продукти са незаменими като храна, лекарство, съставка за козметични средства и за други приложения от древността досега.

Независимо дали става дума за маска за лице с мед, пчелен прашец в смутито или прополисова тинктура на гладно сутрин, пчелните продукти са широко приложими и си заслужават да бъдат внимателно проучени и опитани.

Предупреждение за спойлер: Предупреждаваме ви, има сериозна опасност да им станете фенове!

Доказано е, че пчелните продукти имат много ползи за здравето, като основната сред тях е подобряването на имунитета. Но за да разберете напълно различните видове пчелни продукти, техните ползи и как да ги консумирате, е хубаво да се обърнете към експерти по Апитерапия или да следите нашият БЛОГ.

В ТАЗИ СТАТИЯ

1 Кои са различните видове пчелни продукти?
2 Какви са ползите от пчелните продукти?
3 Какво трябва да знаете, преди да консумирате пчелни продукти.

Кои са различните видове пчелни продукти? – мед, прашец, прополис, перга, пчелно млечице, восък, пчелна отрова.

ри от най-популярните видове са натуралният мед, прополис и пчелен прашец. Както вероятно вече знаете, медът е течността, преработена от пчелите,-медът е цветен нектар, които пчелите събират от цветята, преработват в медените си стомахчета и пренасят в кошера.

Пчелният мед е един от най-ценните натурални продукти, с които природата ни е дарила. Сладкият му вкус, както и множеството му здравословни ползи за тялото ни, са известни на хората векове наред. Това е и причината днес той да намира своето заслужено място в почти всеки български дом. Медът е използван като храна още от пещерните хора. Пчели са отглеждани в древния Египет преди повече от 6000 години. Още тогава е установено, че освен хранителни качества медът притежава и ценни лечебни свойства. В египетски папирус отпреди 3500 години, медът се препоръчва за лечение на бъбречни, чернодробни и стомашно-чревни заболявания.

Произведено от пчели работнички за изхранване на кралицата майка, пчелното млечице е пълно с невероятни хранителни вещества, като аминокиселини, антиоксиданти и витамини от група В, както и следи от минерали като калций, магнезий, цинк, калий и селен. Благодарение на него кралицата живее 6-7 години, в сравнение с пчелата работничка само 4-8 месеца.
Научни изследвания установили, че тайната му се крие в уникалната 10-HDA (10-хидрокси-2-деценова киселина) естествено срещаща се мастна киселина, която подпомага регенерацията на кожата и клетките и естественото благосъстояние. Тя се среща единствено в пчелното млечице и не може да бъде създадена изкуствено.

В миналото, пчелното млечице се използвало главно в китайската медицина, за да се увеличи продължителността на човешкия живот, да се забави преждевременното стареене на клетките, както и за стимулиране на сексуалната активност и издръжливост. Тъй като било много скъпо и трудно за извличане, млечицето било вземано само от благородниците в империята. Така с вековете пчелното млечице се превърнало в една от най-скъпите и най-търсени хранителни добавки в света. Качествата си на антиоксидант и подмладяващ клетките продукт, то дължи на изключително богатия си състав.

Прополисът се отличава със силно антимикробно действие. Използва се от пчелите за дезинфекция и защита на пчелния кошер. Съдържа десетки ценни витамини, 16 вида аминокиселини, етерични масла, минерални соли и микроелементи.

В древността, прополисът се използвал в редица цивилизации – египетската, гръцката и римската. На латински „Прополис“ се състои от две думи : ” Pro ” – преди – и ” Полис ” – град, което описва именно предназначението му – да защити околната среда. Египетските лекари използвали прополис като мощен анти-бактериален продукт, докато римските лекари, го използвали по време на войните за намаляване на болката, за по-бързо зарастване на раните, както и за тяхното почистване. В по-близко минало, руските лекари извършвали хирургични операции, като го използвали за локална упойка.
Пчелния клей(прополис) е отличен природен антибиотик и стимулатор за имунната система, а под формата на тинктура и капсули, се усвоява бързо и пълноценно от човешкия организъм.

Следва пчелния прашец. Пчелите събират този ценен продукт от тичинките на медоносните растения, след което го преработват с жлезите си.

Пчелният прашец пoвишaвa cъпpoтивитeлнитe cили нa opгaнизмa. Πълeн е c eнзими, ĸoитo блaгoпpиятcтвaт пpaвилнoтo пpoтичaнe нa вcичĸи пpoцecи в чoвeшĸoтo тялo.

Според любителите на здравословен начин на живот и редовно трениращите – най-добрият начин да консумирате пчелен прашец е да го поръсите в смутита, кисело мляко от предната вечер или салата.

Пергата представлява пчелен прашец, консервиран от пчелите с мед и складиран в килийките на пчелна пита. Позната още с името „ пчелен хляб „ , тя е с многократно по – силно лечебно въздействие от конвенционалния прашец. Единственият пчелен продукт претърпял млечно кисела ферментация в кошера. С неповторимата сила на Лактобацилус, получена от слюнчестите жлези на пчелата. Тя е до 9 пъти по-силна от конвенционалния прашец. Усвоява се изцяло от човешкия организъм без да е нужно да бъде предварително разтворена. Само няколко зрънца са достатъчни, за да си набавите всички необходими витамини и аминокиселини. Пергата е богата на желязо и е препоръчителна и при хора с анемия.

Восъкът се образува на люспи от осем жлези в стомаха на пчелите работнички, които го отделят за направата на пчелни пити в кошера. Работничките го събират и го използват, за да градят килийки за съхранение на мед и защита на ларвите в кошера. В химично отношение, пчелният восък е съставен от естери на мастни киселини и различни мастни алкохоли.

Пчелният восък се използва още от древността като пластификатор, смазващо и хидроизолиращо средство, за направата на отливки от метал и стъкло, като лак за дърво и кожа, за направата на свещи, като съставка в козметиката и в енкаустиката.

Предназначение на пчелната отрова е да защитава пчелното семейство от враговете му. Тя е смес от органични и неорганични вещества. Намира се в задната част на коремчето на  пчелите в жилото.

На някои хора причинява алергични реакции заради протеините и ензимите, които съдържа.

Има много проучвания, които показват, че пчелната отрова притежава много полезни свойства и днес тя се смята за чудо на природата. Притежава противовъзпалителни и обезболяващи свойства, понижава съдържанието на холестерол в кръвта, способства за лечението на атеросклерозата и много други.

Ужилването от пчели се е използвало в народната медицина и на много европейски страни. След 1930 г. започнали да се произвеждат препарати от пчелна отрова, при които са отстранени страничните ефекти от прякото ужилване.

Какви са ползите от пчелните продукти?

Пчелният мед, прополисът и пчелният прашец осигуряват имунитет на тялото по различни начини. Натуралният мед включва в състава си различни аминокиселини, витамин B, витамин C, минерали и антиоксиданти. Затова включването на мед във вашата диета може да бъде изключително полезно по време на сезона на настинките и грипа, както и преди или след тренировка. Като допълнителен бонус, меда също може да бъде много полезна за микробиома на червата, който влияе върху всяка част от тялото, от мозъка до сърцето. Друго предимство на меда е ползите му за кожата. Например ако си напривите една маска за лице с мед, която може да помогне за поддържането на здрава и еластична кожа (ето една идея, която да добавите към своята рутинна грижа за кожата, за напред докато четете материалите от нашия БЛОГ).

Според редица проучвания прополисът има противовъзпалителни, антибактериални, противогъбични и антиоксидантни свойства. С други думи, добавянето му към вашата диета може да помогне за намаляване на възпаленията.

А какъв би могъл да е най-добрият и лесен начин за консумация на прополис?

Клеева – прополисова тинктура – 25 гр. / Пчелен Прополис меки капсули)

Всеки път, когато ги използвате, почти веднага ще усетите ефекта им.

Що се отнася до пчелния прашец, подобен на  меда и прополиса, той е пълен с множество витамини и минерали. Скорошни проучвания дори показват, че пчелният прашец може да помогне за намаляване на риска от заболяване, регулиране на кръвната захар, защита на сърдечно-съдовата система и повишаване на имунитета.

Ползите за здравето от пчелните продукти са обширни, но като добавянето на всеки нов продукт към рутината ви, има някои фактори, които трябва да знаете.

Остава да се споменат перга и млечице.

Какво трябва да знаем преди да консумираме пчелни продукти

Малък процент от населението е алергично към пчели и продукти на пчелна основа, така че говорете с вашия лекар, преди да добавите каквито и да е пчелни продукти към вашата диета. Ако получите зелена светлина и решите да опитате пчелен продукт, важно е да помислите откъде го купувате. Изборът на марки (като тези на pchelina.bg), които са прозрачни относно техните източници, съставки и инструкции за дозиране, гарантира, че получавате точно това, което търсите, когато купувате пчелен продукт.

Пчелните продукти са били консумирани от хората от древни времена като естествено средство за лечение на болести и други неразположения. Независимо дали приемате лъжица мед, за да помогнете в борбата с настинката, добавяте пчелен прашец към смутито си за по-добро здраве на червата или използвате спрей за гърло с прополис за по-силен имунитет, пчелните продукти (когато се консултирате с лекар) могат да бъдат чудесна помощ при по-добро цялостно здраве.