Отново на училище: подкрепа на имунната система на децата

Медът винаги първо се асоциира с хранителна съставка, подсладител, който най-често в домакинството се използва като естествен заместител на рафинираната захар. И макар напоследък всички майки да се опитват да забранят на децата си всичко сладко, дори и меда, това може би не е най-доброто решение преди началото на учебната година.

Медът и имунната система

Медът е високо ценена храна от древни времена заради своя вкус и висока хранителна стойност. Той е отличен източник на енергия и заема голяма част от традиционната медицина. Неговите хранителни вещества помагат за укрепване на имунната система като допринасят за образуването на антитела и червени кръвни клетки.

Много емоции в училище = трудно „лека нощ“

Ако вашето мъниче заспива трудно, медът се оказва чудесно решение за това, тъй като стимулира мелатонина – хормонът, отговарящ за регулирането на съня. Естествено, медът не е гаранция за добър сън, но комбинацията му с добри всекидневни навици и график за лягане върши чудеса.

Осигуряването на достатъчна нощна почивка е от ключово значение за случването на добрия растеж. По време на детството растежът на тъканите се увеличава и различни процеси на възстановяване и прочистване се случват по-ефективно. Например, много токсини, генерирани през деня, се елиминират през нощта, така че е от ключово значение децата да имат пълноценен сън.

Ох, тази вечна училищна кашлица

Кашлицата е една от основните причини за консултация с личния лекар на деца. Причината за кашлицата е разнообразна, както и наличните лечения, но е факт, че са много малко незасегнатите – един да започне да кашля и цялата класна стая се включва в унисон.

Когато детето се върне с кашлица, много родители изрично изискват лекарство, което да я облекчи. Аптеките изобилстват от препарати за тези цели, а рекламата в медийното пространство гарантира ефективността на всички от тях.

Една лъжичка мед, обаче, се оказва много по-ефективна от повечето медикаменти на пазара. Да не споменаваме колко от хомеопатичните такива всъщност се базират на меда.

Помага за предотвратяването на анемия

В горския мед има желязо, чийто дефицит може да причини анемия. Все пак трябва да подчертаем, че това хранително вещество има доста ниска степен на усвояване и за да я подобрите, е по-добре да се консумира с доза витамин С. Това се доказва от изследване, публикувано от Нюйоркската академия на науките.

Заслужава да се отбележи, че желязото може да се набави и от храни от животински произход. Поради тази причина се препоръчва подходът на разнообразно хранене, за да се избегне анемията и при поява на симптоми е най-добре да се консултирате със специалист.

Източник на енергия

Всяка сутрин закуска с мед е добре дошла! Медът е идеален продукт за най-малките, даващ енергия заради съдържанието си на витамин В6. Tъй като вече споменахме, че е естествен заместител на захарта, включването на мед сутрин ще превърне закуската на вашите деца в страхотно лакомство.

Вариантите са разнообразни и много прости, което ще ви позволи да адаптирате закуската към вкусовете и нуждите на вашите ученици. Медът е идеалното допълнение към млечни продукти и сокове (чаша мляко, купичка зърнени храни, кисело мляко, портокалов сок… с чаена лъжичка мед).

Препоръчваме Ви