Начини за консумация на пчелен прашец

Всички видове цъфтящи растения на тази земя произвеждат прашец, който се образува върху тичинките на самото цвете. Пчелният прашец е прашецът, събран и съхраняван от медоносните пчели в техните кошери. Заслужава да се отбележи, че по този начин пчелите са в състояние да опрашват повече от 80% от всички зелени растения. А тези малки медоносни насекоми, са от съществено значение за размножаването на растенията.

Пчелният прашец е хранително вещество, което е универсално ценено – както в историята, така и в днешните научни изследвания – заради впечатляващото си хранително съдържание и забележителната способност да дава енергия на човешкото тяло. В този материал ще се запознаете с 5 от ползите, които ще ви донесе консумацията му и 9 различни варианта за инкорпориране на пчелния прашец в ежедневието ви.

5 ползи за здравето от пчелния прашец

1. Антиоксидантно действие

Последните проучвания сочат, че ензимите от пчелния прашец са полезни за пациенти, страдащи от заболявания като рак, сърдечно-съдови проблеми, диабет и хипертония. Антиоксидантният ефект на пчелния прашец е измерен в проучване от 2005 година и изследователите установяват, че резултатите са много добри.

2. Повишава имунната система

Поради високото съдържание и разнообразие от витамини супер храната се превръща в един от предпочитаните методи за подобряване на състоянието на имунната система. Пчелният прашец е богат на витамини B1, B2, B3, B5, B6 и B12. Освен това прашецът съдържа витамини А, С и Е, каротеноиди и фолиева киселина. Приблизително 20% от пчелния прашец се състои от аминокиселини и протеини, като веществото е изключително богато на рутин (17%) и гонадотропин.

Сред минералите, открити в пчелния прашец, са магнезий, калций, мед, желязо, силиций, фосфор, сяра, хлор и манган. Присъстват и есенциални мастни киселини.

3. Действа като хранителна добавка

Опитите с животни показват, че пчелният прашец може да се използва като ценна хранителна добавка. Пчелите намират и избират прашец, богат на азотни вещества (аминокиселини) и оставят прашеца с лошо качество. Като човешка храна, пчелният прашец е ненадминат, той не само осигурява много енергия – съдържанието му на глюкозид също помага за транспортирането на тези хранителни вещества в кръвта, така че те бързо се усвояват от организма.

Доказано е, че мишки и плъхове, хранени с пчелен прашец, показват по-високо съдържание на витамин С и магнезий в тимуса, сърдечния мускул и скелетните мускули, както и по-високо съдържание на хемоглобин и по-голям брой червени кръвни клетки в сравнение с животните, хранени със стандартна диета. В допълнение, продължителността на живота на опитните животни също е удължена.

Тези експерименти с животни показват, че пчелният прашец има висока хранителна стойност и действа като добавка за животни, лишени от храна. Изследователите посочват, че може да бъде полезно, когато се дава на деца, които имат липса на апетит или имат забавено развитие. Може също така да помогне на недохранени деца и възрастни, особено преди и след операция, при спиране на алкохола и на тези, които имат тежка физическа и умствена работа.

4. Помага с облекчаването на симптомите, проявени по време на менопауза

Според изследване от 2015 година, проведено в Германия, както медът, така и пчелният прашец помагат при менопаузални оплаквания при пациенти с рак на гърдата на антихормонална терапия. Над 2/3 от пациентите, завършили проучването, съобщават за подобрение на симптомите.

Изследователите посочват, че пчелният прашец и медът могат да се предлагат на жени, при които други алтернативи не са подействали при техните постменопаузални симптоми. Те също така отбелязват, че фитохимичните флавоноиди, открити в меда и пчелния прашец, са показали, че предотвратяват рак на гърдата. Изследователите подкрепят употребата на тези продукти при жени, които имат симптоми на менопауза и също така препоръчват пчелен прашец, независимо дали има анамнеза за рак на гърдата или не.

5. Помощ срещу алергии

Пчелният прашец е особено ефективен за лечение на сезонни алергии. Когато приемате пчелен прашец, имунната ви система изгражда антитела срещу алергените във въздуха. Това е същата концепция като на ваксините против алергия. Така че бъдете търпеливи и дайте няколко седмици, за да се изградят всички тези антитела.

Пчелен прашец – как да го приемате?

Дори ако пчелният прашец нямаше нито една от другите си жизненоважни съставки, само съдържанието на рутин би оправдало консумацията на поне 1 ч.л. на ден – ако не за друго, то за укрепване на капилярите. Прашецът е изключително богат на рутин и вероятно е източникът, който съдържа най-много от това вещество.

Рутинът, намиращ се в пчелния прашец, също помага за минимизиране на кървенето и насърчава съсирването – следователно може да бъде от голяма полза за хора, които лесно получават синини. Той също помага за укрепване на сърдечно-съдовата система и контролира високото кръвно налягане чрез регулиране на кръвния поток.

В следващите редове ще се запознаете с цели 9 начина да приемате пчелен прашец в ежедневието си.

  • Използвайте гранулите пчелен прашец в закуската си. Използвайте го, за да гарнирате мюслито или овесените си ядки.
  • Направете си домашна гранола. След като вашата гранола е изпечена, добавете от прашеца.
  • Добавете го в кафето си вместо подсладител.
  • Добавете го в своето смути.
  • Поръсете върху салатата си.
  • Може да добавите от пчелния прашец в дресинг за салата и в сосове.
  • Поръсете върху пуканките за следващата кино вечер.
  • Комбинирайте с черен шоколад.
  • Намажете препечена филийка с течен шоколад или фъстъчено масло и поръсете отгоре.

Натуралните продукти добиват все по-голяма популярност в здравословния, пълноценен и балансиран начин на живот. Ние от Pchelina се стараем да ви снабдим с истински пчелен мед и български пчелни продукти, с доказан произход и високо качество. 

Препоръчваме Ви