Как да разпознаем истинския пчелен мед?

Натуралният пчелен мед е едно от най-големите богатства, с което природата ни е дарила. Освен с характерния си сладък вкус, медът е известен и с богатото съдържание на множество полезни хранителни вещества. Всичко това го превръща в храна и ценен лек, чиито качества са му отредили задължително място във почти всеки български дом. 

За съжаление, потребителите, които искат да се насладят на вкуса и ползите от истинския пчелен мед, често се сблъскват с един съществен проблем. На българският пазар продължава да се предлага фалшив мед, пълен с различни скрити „екстри“. На щандовете в търговската мрежа не липсват имитиращи продукти, които често заблуждават потребителите. 

Причините за тези порочни практики са по-голям обем на производство и по-високи печалби за търговците. Докато тези нелоялни търговци печелят, големият губещ остават българските семейства, които искат да консумират натурален пчелен мед и полезни пчелни продукти. 

Има ли начини да разпознаем истинския от фалшивия мед? 

Предвид тази ситуация, потребителите често питат дали има сигурен начин да разберат дали продуктът, който слагат на трапезата си, е истински пчелен мед. За съжаление, има само един сигурен начин да знаете какво има в меда и това е тестването в лаборатория. Останалите методи биха могли да ви подскажат, че качеството на меда е компрометирано, но имайте предвид, че те не са 100% надеждни. 

Имитиращите продукти може и да са сладки, но далеч нямат същите полезни свойства и хранителни вещества, каквито съдържа истинският мед. Твърде ниската цена е един от предупредителните сигнали, които трябва да ви подскажат, че нещо не е наред. 

Онлайн и по телевизионните предавания, често се демонстрират още някои домашни тестове за идентифициране качеството на меда. Те се отнасят до установяване на водното съдържание на продукта, но също не могат да се считат за напълно надеждни. 

Единият тест е да обърнете буркана с мед на обратно. Традиционно истинският мед е гъст, следователно въздушното мехурче се покачва бавно нагоре. Освен това, по дъното на буркана остава малко количество мед, което бавно се стича надолу под формата на тънка струйка. Ако въздушното мехурче бързо се покачи и ако по дъното няма останал мед, това подсказва, че медът може да е разреден. 

Може да тествате меда като поставите малко количество от него върху салфетка. Истинският мед ще запази формата си, докато фалшивият ще се разтече, а по салфетката ще станат видими водни следи. Имайте предвид, че някои видове натурален пчелен мед традиционно имат по-високо водно съдържание, като например акациевият мед, така че тези тестове не могат да дадат категоричен отговор.

Как да сме сигурни, че купуваме качествен мед? 

Основната мотивация да създадем “Пчелинь” беше нашето желание на българския пазар да бъдат достъпни истински пчелен мед и  висококачествени пчелни продукти, които са запазили полезните си свойства и автентичния си вкус. 

Всички продукти с марка “Пчелинь” са от специално селектирани ферми и райони на страната. Това гарантира отлично качество и богато разнообразие на вкусове в цялата серия. За нас е важно да изградим доверие у българските потребители, затова първи поставихме QR код, който им позволява лесно да бъдат проверени всички анализи и сертификати на всяка една партида мед. За целта е нужно само да сканирате кода с  мобилното си устройство.

Избирайки продуктите на “Пчелинь”, ще се насладите се на качествени, 100% натурални и полезни пчелни продукти с неповторим български вкус! 

Препоръчваме Ви