Изкуството на миксологията: Как медът трансформира любимите ви коктейли

Златното правило в миксологията гласи, че всеки елемент от един коктейл има своето място и роля, не притъпява вкуса на друг, а напротив – служи като комплимент. В един истински добре направен коктейл имате възможността да усетите всички съставки поотделно, но и като едно цяло.

Медът е неочаквано добра добавка в различни коктейли, тъй като може да служи както като заместител на захарния сироп и да придаде по-сложен профил на сладост, така и да осигури текстура. Медът набира популярност в сферата на миксологията не само заради сладостта и консистенцията си, но и заради качествата си на естествен продукт.

Миксологията, както разкрива и самото име, обича смесиците, комбинациите от разнообразни съставки. А както можете да се досетите, медът предлага богато разнообразие, когато говорим за аромат, вкус и текстура. Изцяло натуралният мед може да се комбинира в зависимост от вида и профила на всяка напитка. Сред едни от най-използваните за коктейли сортове мед са мед от портокалов цвят (с отличителни цитрусови и флорални нотки), както и мед от лавандула и кестен (с доста по-остър вкус и гъста консистенция). Парчета от пчелна пита пък са една от най-атрактивните декорации за чаша.

В тази статия ще ви предложим рецептата на един от първите класически коктейли с мед, която макар и стряскащо лесна за приготвяне, успява да заплени всеки със сладко-горчивия си характер и лимонова тръпчивост. Но първо, меден сироп!

Домашен меден сироп за коктейли

В днешно време се появяват все повече версии на класически коктейли с мед и нови добри комбинации с джин, уиски, бира и др. За повечето от тези коктейли е необходим меден сироп, който се приготвя в два варианта – един с повече мед и друг по-лек, подобен на натурален сироп.

  • Обикновен меден сироп: Пригответе в равни пропорции вряща вода и мед (по 1 чаша). Добавете меда в тенджерата с вряща вода на среден огън, разбъркайте, за да се смеси добре и отстранете от огъня. Оставете да изстине и съхранявайте в хладилник до две седмици.
  • Сироп с повече мед: Единствено пропорциите се променят – 355 мл мед към 240 мл вода. Приготвя се по същия начин.

Вees knees – забраненият коктейл

Този коктейл е от семейството на коктейлите Sour. Името му идва от английския израз “bee’s knees”, използван за описание на нещо, което е считано за най-доброто. Мнозина вярват, че Bee’s Knee е изобретен по време на Сухия режим в Съединените щати. Лимоновият сок и меденият сироп успявали да замаскират вкуса на евтиния джин, който пиели работниците.

Тази напитка има предимството да използва само три съставки, така че е много лесна и бърза за приготвяне, идеална за начинаещи. Що се отнася до джина, можете да използвате различни стилове и да добавите аромати по желание – хвойна, цветя или други плодове. Естествено, най-добрият избор за сиропа би бил натурален пчелен мед,  но за този коктейл можете да използвате липов мед, който отлично се комбинира с лимон и чист неароматизиран джин. Класическата рецепта се приготвя по следния начин:

Необходими продукти:

  • 60 мл джин
  • 22 мл сок от лимон
  • 15 мл обикновен меден сироп
  • Лимонова кора (туист) за украса

Приготвяне:

  1. Комбинирайте всички течни съставки в шейкър с лед.
  2. Разклатете докато изстине.
  3. Сервирайте в ниска чаша с лед.

Препоръчваме Ви