5 интересни факта за меда

пчели

Пчелният мед е един от най-ценните натурални продукти, с които природата ни е дарила. Сладкият му вкус, както и множеството му здравословни ползи за тялото ни, са известни на хората векове наред. Това е и причината днес той да намира своето заслужено място в почти всеки български дом. 

За любителите на този вкусен пчелен продукт, в следващите редове сме подбрали 5 интересни факта за меда. Сигурни сме, че те ще ви усмихнат и по всяка вероятност ще научите нещо ново за пчелите, производството на мед и неговите полезни свойства. Нека започваме! 

Производството на мед е трудоемък процес 

Замисляли ли сте се  откъде произлиза изразът “трудолюбив като пчеличка”? Медоносните пчели с право се нареждат сред най-работливите представители на животинското царство, тъй като полагат огромни усилия, за да произведат вкусен мед. Ежедневно една пчела успява да събере прашец от между 50 и 100 цвята, прелитайки няколко километра разстояние до кошера и обратно.

Установено е, че за да произведат 1 килограм мед, пчелите трябва да съберат прашец от над 2 млн. цвята и да изминат повече от 85 000 километра. Имайки предвид, че един пчелен кошер традиционно произвежда над 6 кг мед годишно, усилията на работните пчелички са повече от впечатляващи! 

Медът не се разваля 

Чудили ли сте се някога колко дълъг срок на годност има медът? На практика, ако се съхранява в херметически затворен съд, се оказва, че той няма да се развали, дори  и да го оставите за няколко години. Всъщност, учените са открили ядлив мед на възраст няколко хиляди години в гробница на египетски владетел.

С други думи, медът е една от малкото храни, които не се развалят. Причината за това се дължи на неговия химичен състав – медът има естествена киселинност и ниско съдържание на влага, което го превръща в негостоприемна среда за развитие на бактерии. 

Медът е ефективен лек срещу редица здравословни проблеми 

Медът е натурално средство за лечение и облекчаване на множество здравословни проблеми. Не случайно е част от много рецепти в народната медицина и по всяка вероятност вие сте пробвали най-известната от тях – билков чай с мед и лимон. Добре познат метод за справяне със симптомите на настинка. Той обаче се справя също толкова ефективно и  с лечение на пърхот,  кашлица, кожни наранявания и екземи, язви на стомаха и дори сезонни алергии. 

Пчелите също се нуждаят от мед за своето оцеляване 

Медът е също толкова ценен за пчелите, колко и за нас хората. През летния сезон те работят усилено, за да съберат прашец и да произведат достатъчно мед, който да осигури прехраната на кошера през зимата. Когато времето навън стане студено, пчелите остават в кошера и се скупчват около пчелата майка. Те започват да трептят с крилцата си, за да произведат топлина. Това обаче изисква много енергия, а както вероятно се досещате, те могат да си я набавят като похапват вкусен и засищащ мед. 

От какво зависи вкусът на меда? 

Пчелите събират нектар от различни видове растения и от негово произвеждат разнообразни видове мед. Съответно те се различават по своята плътност, цвят и вкус. В колекцията от продукти с марка “Пчелинь” ще откриете полифлорен, липов, манов и  акациев мед със 100 % автентичен вкус и натурален състав. Нашата мисия е да предоставим на българските семейства качествени пчелни продукти с проверен произход, за да се насладите на сладостта и полезните му качества. Всяка партида се изследва в реномирана лаборатория, а вие сами може да се уверите в качеството на меда, който консумирате, като сканирате QR кода на етикета.