5 грешни мита за меда

От зората на времето медът заема важно място в живота на хората. От Древността, през Римската империя и Средновековието медът е един от най-ценните продукти, използван освен в хранителната диета, в медицината, козметиката и други сфери на обществения живот. Съвсем естествено е около този продукт, издържал теста на времето, да се появяват спекулации, поставящи неговата ефективност и полза под съмнение.

В днешно време всеки има своя представа за това дали и колко е полезен и важен медът, как трябва да изглежда и да се консумира. А какво, ако разберете, че повечето стигми, които знаете за меда, се окажат лъжа?

Ето някои популярни твърдения за меда, които са доказано невярни:

 

1. Мит – Хубавият мед трябва задължително да е течен

Съществува обърканата идея, че пчелният мед трябва да бъде течен и никога да не се втвърдява, за да бъде наричан „качествен“. Повечето хора смятат, че медът се разваля, когато се кристализира, но това вярване е доста далеч от истината.

Кристализацията е естествен процес, който се случва при продължително съхранение на меда – водата се отделя от глюкозата и образува малки кристалчета в меда. Колкото повече вода съдържа медът, толкова повече кристалчета се появяват.

Свойствата и вкусът остават същите, независимо от състоянието, в което се намира медът. Въпреки това, ако искаме да бъде в течно състояние, можем да го сложим на водна баня докато се разтвори.

2. Мит – Няма срок на годност

Макар медът да е сред хранителните продукти „без срок на годност“, пак може да се развали и да стане негоден за консумация.

Древните египтяни са поставяли урни с мед в гробниците на своите починали владетели (медът е известен и като „течното злато“) и е удивително, но доказано от специалисти, че медът от тези съдове е все още годен за консумация след близо 3000 години. Но не се обърквайте! Това се дължи на правилното му съхранение!

Ако искате и вашият мед да издържа, колкото фараонския, ето правилните начини:

  1. Съхранявайте на хладно място (най-добре – около 15 ° C).
  2. Изберете сухо място, далеч от пряка светлина.
  3. Затваряйте плътно бурканчето с мед и вадете меда с чисти прибори.

3. Мит – Медът е равен на бялата захар

Медът и захарта са всъщност доста различни. Когато говорим за мед, би следвало да го разглеждаме като хранителна добавка, съставена от вода, витамини, минерали и ензими. Предимствата на този естествен подсладител са, че е богат на антиоксиданти, полезни за мозъчната функция, както и на въглехидрати и глюкоза. Ето защо медът се счита за естествен източник на енергия в тялото.

4. Мит – Медът няма медицински свойства

Това, може би, е най-грешното сред всички твърдения. Както вече се убедихте сами, медът не е просто естествен подсладител. Тази храна има множество лечебни свойства, които не са поредната маркетинг стратегия за продажба на лекарства, а самата истина.

Приемането на супена лъжица мед дневно помага за укрепването на имунната система. Това се дължи на факта, че медът улеснява производството на имунни клетки, като в същото време може да помогне при алерги и възпалено гърло.

Затова следващият път, когато боледувате, послушайте майка си и изпийте чая с мед и лимон.

5.  Грешен мит от детството: Мечо Пух не обича мед?

Мечо Пух е любимото мече на малки и големи по цял свят, но, ако беше истинско мече, нямаше да е най-големият обожател на меда.

Мечките не преследват меда, а ларвите на пчелите. Те обичат да хапват пчелните ларви, защото са богати на протеини и други полезни хранителни вещества. Е, със сигурност сладкият мед е страхотна добавка към вкусните восъчни пити.

Препоръчваме Ви